FAQ

Gebruik van een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni verplicht als je reist met het openbaar vervoer, omdat je hier niet voldoende afstand van elkaar kunt houden.

In Nederland vermijden we zoveel mogelijk drukte en houden we 1,5 meter afstand van elkaar. Heb je verkoudheidsklachten dan moet je thuisblijven. Heeft iemand in het huishouden koorts, dan blijft het hele huishouden thuis. Ook is het belangrijk om je te houden aan de hygiënemaatregelen:

 • Was je handen vaak met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen

Dit is niet nodig. Slechts in sommige specifieke situaties kan het dragen van een niet-medisch mondkapje van meerwaarde zijn. Daarom is in het OV per 1 juni 2020 een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer voor reizigers en medewerkers. Dit is een mondkapje dat niet in de zorg wordt gebruikt.

GYD verkoop 100% dubbellaags duurzame katoenen mond(neus)masker van hoogkwaliteit katoen. De maskers zijn wasbaar tot 60 graden en daardoor herbruikbaar. GYD verkoopt geen medische mondmaskers, wel is GYD momenteel bezig met de ontwikkeling van een mond(neus)masker inclusief 2,5 PM Filter.
De Filters zijn 5-laags met actieve kool filters (antikleefdoek, smeltgeblazen doek en actieve koolstof). Deze beschermt u door 99% niet op olie gebaseerde deeltjes in de lucht te blokkeren. Beschermt tegen niet giftige stof, pollen, poeders, rook en andere irriterende stoffen in de lucht. De filter gaat 40-60 uren mee. Deze kan je na gebruik vervangen met een nieuwe filter). Deze gaan op termijn in verkoop. Momenteel volstaan de huidige maskers prima, als je deze om de 3 uur vervangt bij intensief gebruik volstaat deze prima. Daarna kan je deze thuis wassen tot maximaal 60 graden (gebruik hiervoor een waszakje), drogen en opnieuw dragen.

Nee. Voor persoonlijk gebruik buiten de zorg kunt u een niet-medisch mondkapje dragen. U kunt dit niet-medisch mondkapje zelf kopen of maken. Een instructie voor het zelf maken volgt binnenkort.

Voor medewerkers die een mondkapje moeten dragen en gebruiken in hun werk, zoals medewerkers in het openbaar vervoer, maakt de werkgever afspraken om hierin te voorzien.

Nee. Een niet-medisch mondkapje beschermt niet uzelf, maar kan de mensen rondom u beschermen als u het zorgvuldig draagt en gebruikt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is altijd een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen.

Medische mondmaskers, zoals een FFP2 masker of chirurgisch mondmasker IIR, moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Medische mondmaskers zijn geschikt voor gebruik in de zorg.

Het verbod op gezicht bedekkende kleding blijft gewoon van kracht. Die wet kent echter een uitzondering: als kleding noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid is het verbod niet van toepassing. In het OV geldt vanaf 1 juni de verplichting om een mondkapje te dragen. Zo lang die verplichting geldt, is het verbod dan ook niet van toepassing in het OV.

De Wet verbod op gezicht bedekkende kleding is van toepassing op het onderwijs en in overheidsgebouwen. In het onderwijs en in overheidsgebouwen geldt de verplichting om een mondkapje te dragen niet.

Ja, vanaf 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht voor reizigers en medewerkers.

Voor gebruik in het openbaar vervoer is een niet-medisch mondkapje zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. U kunt deze ook zelf maken.

U heeft bij elke reis met het openbaar vervoer een nieuw of gewassen exemplaar nodig. Reist u 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, dan heeft u er 2 nodig.

Nee, u mag dan niet reizen met het openbaar vervoer. U kunt een zelfgemaakt of een niet-medisch mondkapje dragen.

 • iDeal
 • PayPal

PayPal is een wereldwijd online betaalsysteem dat particulieren en webwinkels gebruiken. Koppel je bankrekening of creditcard en betaal in enkele klikken met jouw PayPal Rekening.

Met iDeal kun je online betalen via de vertrouwde online betaalomgeving van jouw eigen bank.

 • Wolwas
 • Binnenstebuiten wassen (geen wasverzachter gebruiken)
 • 30° celcius heeft de voorkeur / maximaal 40° celcius wassen (tenzij anders vermeld)
 • Niet chemisch wassen, bleken en of producten met bleek gebruiken (vlekverwijderaars)
 • Niet in de droogtrommel / droger
 • Belangrijk: Strijk nooit direct op de bedrukking. Strijk altijd binnenste buiten, op het lichtste temperatuur en bescherm de bedrukking tegen hitte.
 • Wolwas
 • Binnenstebuiten wassen (geen wasverzachter gebruiken)
 • 30° celcius heeft de voorkeur / maximaal 40° celcius wassen (tenzij anders vermeld)
 • Kleurwasmiddel gebruiken. Niet chemisch wassen, bleken en of producten met bleek gebruiken (vlekverwijderaars)
 • Niet in de droogtrommel / droger
 • Belangrijk: Als bij jouw afdruk TTC staat dan kan je direct op de print probleemloos strijken, dit doet de kleuren zelfs weer opleven. In alle andere gevallen altijd binnenste buiten, op het lichtste temperatuur stijken en de bedrukking beschermen.

Wij hebben een maattabel waardoor je kan meten welke maat het beste bij jou past. Mocht je het toch lastig vinden dan kan je ook altijd kijken bij maatadvies. Dat staat onder de beschrijving. Let wel: dit is een advies.